IECAVNIEKA GRAUZDĒTĀS KAŅEPJU SĒKLAS
Kaņepju sēklu vērtīgās īpašības un aromātisko garšu atzina jau senatnē. Pats vērtīgākais kaņepēs ir auglis – brūns, spīdīgs riekstiņš jeb sēkla. Kaņepju sēklas ir ļoti vērtīgas. Tās satur 30-38 % eļļas. Uzturspeciālisti uzskata, ka kaņepju eļļa ir labāka par zivju eļļu, jo to iespējams iegūt ekoloģiski tīrāku un tā satur pilnvērtīgāk izmantojamas aminoskābes, kā arī omega-9 taukskābes, kuras nav atrodamas zivju eļļā.
Globulīns, ko satur kaņepju sēklas, ir vislīdzīgākais globulīnam, kas atrodas cilvēka asinsplazmā. Tas ir vitāli svarīgs imunitātes uzturēšanai, jo organismā ražo antivielas. Vērtīgā sastāva dēļ kaņepes reizēm sauc arī par augu valsts karalienēm.
Kaņepju sēklas satur daudz augu olbaltumvielu, aminoskābes, šķiedrvielas, ogļhidrātus, kā arī kalciju, kāliju, magniju, fosforu u.c. savienojumus un eļļu, kuras sastāvā ir organismam vērtīgās nepiesātinātās taukskābes omega-3 un omega-6.
Kaņepju sēklas ir vērtīgas cilvēka veselībai, jo:
- stiprina imunitāti;
- tīra artērijas, neļaujot uzkrāties holesterīnam;
- uzlabo vielmaiņu;
- veicina zarnu darbību un rada sāta sajūtu.