Linsēklām piemīt īpašības, kuras lieti noder onkoloģisko slimību un hormonālās sistēmas darbības traucējumu ārstēšanai. Tām ir arī antibakteriāla, antisēnīšu un antivīrusu īpašības, jo tās satur lignānu. Pētījumi ir pierādījuši, ka lignāna savienojumu sēklās ir 100 reizes vairāk nekā lineļļā.
Linsēklas satur arī makroelementus- kāliju, kalciju, magniju, dzelzi un mikroelementus- varu, cinku, selēnu, jodu, boru u.c.
Veselas vai rupji sasmalcinātas linsēklas lieto kā līdzekli pret caureju. Jāraugās, lai sēklas nebūtu pārlieku sasmalcinātas, tad tās sāk uzbriest jau kuņģī. Ja lieto sasmalcinātas sēklas, eļļa darbojas par slīdvielu, kas, sajaucoties ar zarnu saturu, to mīkstina. Aizcietējums var rasties arī tad, ja pēc linsēklu lietošanas uzdzerts nepietiekams daudzums šķidruma. Ilgstoša linsēklu lietošana tiek uzskatīta par drošu. Cilvēkiem, kas sirgst ar aptaukošanos, ieteicams lietot nesmalcinātas linsēklas.
Linsēklas ieteicams lietot svaigi smalcinātas, bet sasmalcinātas sēklas pirms lietošanas nevajadzētu ilgstoši glabāt, jo eļļa tajās ļoti viegli oksidējas, piešķir sēklām nepatīkamu garšu un kairina kuņģi. Šo produktu nav ieteicams lietot, ja ir rīšanas traucējumi.
Rupji smalcinātu linsēklu sautējošu kompresi lieto lokālu sāpju un iekaisuma mazināšanai, elpceļu iekaisuma, augoņu, čūlu, reimatiska pietūkuma, podagras gadījumā. Komprese paplašina asinsvadus, atslābina audus, mazinot tūsku, sasprindzinājumu, sāpes un sekmē iekaisuma mazināšanos.
Speciālisti secinājuši, ka vispārējai veselības profilaksei regulāri uzturā ieteicams lietot veselas un sasmalcinātas linsēklas. Uzskata, ka vēlams dienā lietot ne mazāk kā piecus gramus, bet ārstnieciskos nolūkos – 50 g dienā vairākus mēnešus.