BAGĀTĪGS ŠĶIEDRVIELU AVOTS

Linsēklas, 250g

Augstākās kvalitātes linsēklas. Tās ir vērtīgs uztura papildinājums – šķiedrvielu, proteīna un taukskābju avots. Pievieno svaigiem salātiem, biezpienam, augļu kokteiļos, cepot maizi vai linsēklu cepumus. Veģetārieši izmanto linsēklas dažādās receptēs, lai aizstātu olas.

Salātiem
Salātiem
Smūtijiem
Smūtijiem
Konditorejai
Konditorejai
Ar jogurtu
Ar jogurtu
BAGĀTĪGS ŠĶIEDRVIELU AVOTS

Linsēklas, 250g

Augstākās kvalitātes linsēklas. Tās ir vērtīgs uztura papildinājums – šķiedrvielu, proteīna un taukskābju avots. Pievieno svaigiem salātiem, biezpienam, augļu kokteiļos, cepot maizi vai linsēklu cepumus. Veģetārieši izmanto linsēklas dažādās receptēs, lai aizstātu olas.

Enerģētiskā vērtība
100 ml satur
Enerģētiskā vērtība
2137 kJ/518 kcal
Tauki
42 g
tostarp
Piesātinātās taukskābes
4 g
Mononepiesātinātās taukskābes
8 g
Polinepiesātinātās taukskābes
29 g
Ogļhidrāti
1.6 g
Cukuri
0.5 g
Šķiedrvielas
27 g
Olbaltumvielas
20 g
Sāls
0 g
IECAVNIEKA LINSĒKLAS

Linsēklas satur 35-45% eļļas, kā arī ļoti daudz pilnvērtīgu olbaltumvielu, kurās ir gandrīz visas neaizstājamās aminoskābes, ogļhidrāti, A,B,E,F vitamīni. Linsēklas satur F vitamīnu, kuru organisms patstāvīgi nespēj sintezēt. E vitamīns sēklās ir 120-140 mg uz 100 g.

Atšķirībā no citām sēklām un riekstiem, 100 gramos linsēklu ir ievērojams daudzums šķiedrvielu, tas ir daudzums, ko nepieciešams uzņemt diennaktī. Linsēklas satur apmēram 25% proteīna, kas tiek uzskatīts par labāko augu valsts izcelsmes proteīnu.

Linsēklām piemīt īpašības, kuras lieti noder onkoloģisko slimību un hormonālās sistēmas darbības traucējumu ārstēšanai. Tām ir arī antibakteriāla, antisēnīšu un antivīrusu īpašības, jo tās satur lignānu. Pētījumi ir pierādījuši, ka lignāna savienojumu sēklās ir 100 reizes vairāk nekā  lineļļā.

Linsēklas satur arī makroelementus- kāliju, kalciju, magniju, dzelzi un mikroelementus- varu, cinku, selēnu, jodu, boru u.c.

Veselas vai rupji sasmalcinātas linsēklas lieto kā līdzekli pret caureju. Jāraugās, lai sēklas nebūtu pārlieku sasmalcinātas, tad tās sāk uzbriest jau kuņģī. Ja lieto sasmalcinātas sēklas, eļļa darbojas par slīdvielu, kas, sajaucoties ar zarnu saturu, to mīkstina. Aizcietējums var rasties arī tad, ja pēc linsēklu lietošanas uzdzerts nepietiekams daudzums šķidruma. Ilgstoša linsēklu lietošana tiek uzskatīta par drošu. Cilvēkiem, kas sirgst ar aptaukošanos, ieteicams lietot nesmalcinātas linsēklas.

Linsēklas ieteicams lietot svaigi smalcinātas, bet sasmalcinātas sēklas pirms lietošanas nevajadzētu ilgstoši glabāt, jo eļļa tajās ļoti viegli oksidējas, piešķir sēklām nepatīkamu garšu un kairina kuņģi. Šo produktu nav ieteicams lietot, ja ir rīšanas traucējumi.

Rupji smalcinātu linsēklu sautējošu kompresi lieto lokālu sāpju un iekaisuma mazināšanai, elpceļu iekaisuma, augoņu, čūlu, reimatiska pietūkuma, podagras gadījumā. Komprese paplašina asinsvadus, atslābina audus, mazinot tūsku, sasprindzinājumu, sāpes un sekmē iekaisuma mazināšanos.

Speciālisti secinājuši, ka vispārējai veselības profilaksei regulāri uzturā ieteicams lietot veselas un sasmalcinātas linsēklas. Uzskata, ka vēlams dienā lietot ne mazāk kā piecus gramus, bet ārstnieciskos nolūkos – 50 g dienā vairākus mēnešus.

Šī vietne izmanto sīkdatnes

Informējam, ka šajā vietnē tiek izmantotas sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni, jūs piekrītat mūsu lietošanas noteikumiem