Veselīgās eļļas
Viss par eļļām — kas jāzina un jāņem vērā izvēloties eļļu gatavošanai.
Iecavnieks & Co pārstrādā eļļas augu sēklas – rapšu, linu un kaņepju. Pārstrādes procesā tiek iegūtas nerafinētas eļļas, kuras iegūst ar auksto spiešanas metodi, mehāniski saspiežot sēklas un, iegūtajai eļļai, veicot īpaši kvalitatīvu filtrāciju. Ar šādu tehnoloģiju iegūta eļļa ir gatava lietošanai pārtikā, nav nepieciešamība izmantot papildus attīrīšanas procesus (karsēt vai izmantot ķīmiju), kas samazina eļļas vērtību.
Mēs apsaimniekojam vairāk kā 500 ha lauksaimniecības zemes, kur tiek izaudzēts ziemas rapsis, kā arī sadarbojoties ar Latvijas audzētājiem, iepērkam nepieciešamo daudzumu izejvielu.
Mūsu laboratorija ir aprīkota ar mūsdienīgām iekārtām, lai kontrolētu katru ievesto izejvielas partiju. Katrai rapša kravai tiek ņemts paraugs, lai veiktu kvalitātes rādītāju noteikšanu. Svarīgi ir noteikt rapša sēklu mitrumu, eļļainību, piemaisījumu daudzumus, kā arī novērtēt izskatu un smaržu. Tālāk analīzes tiek veiktas akreditētā laboratorijā, kur nosaka nekaitīguma kritēriju rādītājus atbilstoši Latvijas likumdošanas prasībām.
Pirms sēklas piegādājam uz eļļas ražotni, tām veicam attīrīšanas un kaltēšanas procesus, izmantojot mūsdienīgas tehnoloģijas.
Eļļas spiešanas procesā izmantojam gliemežtipa preses, kuru darbības princips ir mehāniska spiešana. Neatņemama rapšu eļļas ražošanas procesa daļa ir mehānisko piemaisījumu filtrācija, jo ilgstoša to atrašanās eļļā, pazemina eļļas bioloģisko vērtību un pasliktina organoleptiskās īpašības. Veicot piemērotu filtrāciju, tiek aizkavēti oksidēšanās procesi eļļā (skābes skaitļa un peroksīdskaitļa paaugstināšanās), neveidojas specifiskā piegarša, eļļa iegūst dzidru krāsu. Visi šie priekšnosacījumi ļauj iegūt produktu, kurš noteikto uzglabāšanas laiku nemaina savas īpašības. Eļļas ražošanas process ir automatizēts, eļļas plūsmas notiek slēgtos cauruļvados.
Eļļas spiešanas presē, sēklas apvalks tiek mehāniski pārspiests, tā iegūstot eļļu. Eļļa tiek aizsūknēta uz uzkrāšanas tvertni, no kuras tālāk uz rupjās attīrīšanas iekārtu, kur mehāniskas iedarbības rezultātā tiek atdalītas rapša sēklu daļiņas. Pēc rupjo piemaisījumu attīrīšanas veic papildus filtrācijas procesu, lai iegūtu dzidru un kvalitatīvu eļļu.
Sēklas apvalks tiek mehāniski saspiests un iztek eļļa.
Izfiltrēto eļļu pārsūknējam uz eļļas uzglabāšanas tvertnēm. No konkrētās eļļas tvertnes pirmā spieduma filtrētā eļļa ar sūkņa palīdzību tiek padota uz pusautomātisko pudeļu pildīšanas iekārtu.
Gatavo produkciju sapakojam kastēs un novietojam uzglabāšanai noliktavā.
Auksti spiesta, nerafinēta eļļa, atšķirībā no rafinētas, saglabā visas bioloģiski aktīvās vielas, krāsu, smaržu un garšu, jo sēklas netiek apstrādātas augstā temperatūrā un netiek izmantotas mākslīgas papildvielas.