24. Maijs, 2023

Labie un sliktie tauki eļļās

Tauki ir nozīmīga mūsu uztura sastāvdaļa. Tie apgādā organismu ar neaizvietojamajām taukskābēm, kuras ir nepieciešamas taukos šķīstošo vitamīnu A, D, E un K uzņemšanai organismā un enerģijas uzturēšanai.

Piesātinātie un nepiesātinātie tauki

Izvēloties eļļu gatavošanai svarīgi pievērst uzmanību tauku sastāvam. Tas dažādās eļļās ir atšķirīgs. Uztura speciālisti un ārsti iesaka ikdienas lietošanai izvēlēties eļļas ar iespējami zemāku piesātināto tauku līmeni un ierobežot tādu eļļu lietošanu, kam ir augsts piesātināto tauku saturs, piemēram, palmu eļļu un kokosriekstu eļļu. Piesātinātie tauki var paaugstināt holesterīna līmeni, kas ir sirds slimību riska faktors.

Lai arī pilnīgi visas augu eļļas satur kādu daļu piesātināto tauku, vismazāk to ir rapšu, linsēklu, valriekstu, saulespuķu un olīveļļā.
Īpaši jāizvairās no tā dēvēto transtauku jeb pārstrādāto tauku lietošanas ikdienā. Tiem ir viszemākā uzturvērtība.

Omega 3 un Omega 6 attiecība

Vēl jāpievērš uzmanība nepiesātināto tauku sastāvam. Polinepiesātinātinātās taukskābes – omega-3 un omega-6 ir ļoti nozīmīgas cilvēka organismam, jo ir neaizstājamas. Organismā tās neveidojas, tāpēc jāuzņem ar uzturu. Salīdzinoši daudz pārtikas eļļu satur linolskābi (omega-6), taču tikai dažas eļļas, piemēram, rapšu, sojas, valriekstu un linsēklu – satur arī alfa-linolēnskābi (omega-3), kas ir ļoti vērtīga un cilvēka organismam vajadzīga taukskābe.

Speciālisti iesaka polinepiesātinātās taukskābes uzņemt ik dienas, turklāt optimālā attiecībā 1:2.  Ja mūsu uzturā omega-6 taukskābes ir par daudz, salīdzinot ar omega-3, tas var veicināt iekaisuma procesus organismā un paaugstināt sirds slimību risku.

Vitamīni, minerālvielas un citi labumi eļļās

Auksti spiestas, nerafinētas pārtikas eļļas, piemēram, rapšu un saulespuķu eļļa, ir labs E vitamīna avots. Citas eļļas, piemēram, sojas, olīveļļa un rapšu eļļa satur K vitamīnu, kas ir svarīgs asins recēšanai un kaulu veselībai. Gandrīz visas auksti spiestās pārtikas eļļas satur karotinoīdus, kas ir augu pigmenti, kurus mūsu organisms var pārvērst A vitamīnā. Svarīgi uzturā izvēlēties dzīvu, nepārstrādātu eļļu, kurā saglabāts viss vērtīgais.

Rapšu eļļā ir vismazāk piesātināto tauku, salīdzinot ar pārējām augstāk minētajām eļļām. Tā ir bagāta ar mononepiesātinātiem taukiem un omega-3 taukskābēm. Tā satur gan alfa-linolēnskābi, gan linolskābi. Auksti spiestas rapšu eļļas sastāvā ir arī augu sterīni un karotinoīdi, kā arī minerālvielas – cinks, varš, dzelzs.

Veselīgās eļļas

Viss par eļļām — kas jāzina un jāņem vērā izvēloties eļļu gatavošanai.

Lasīt vairāk
Šī vietne izmanto sīkdatnes

Informējam, ka šajā vietnē tiek izmantotas sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni, jūs piekrītat mūsu lietošanas noteikumiem