Iecavnieka rapšu eļļa gardēžiem
Tā pat kā klasiskā Iecavnieka rapšu eļļa, arī Gardēžu rapšu eļļa ir auksti spiesta, nerafinēta. Tajā saglabātas visas vērtīgās minerālvielas un vitamīni. Taču smaržas un garšas ziņā tā ir vēl aromātiskāka.
Dažkārt zinātāji mūsu Gardēžu eļļu salīdzina ar grauzdētu sezama sēklu eļļu, kas iecienīta gatavojot salātus un vok ēdienus.
Taukskābju satura ziņā nerafinēta rapšu eļļa ir ļoti līdzīga olīveļļai un tautā tiek dēvēta par ”Ziemeļu olīveļļu”. Auksti spiestā rapšu eļļa ir bagāta ar vitamīnu E, kas ir dabīgs antioksidants un tiek dēvēts par jaunības eliksīru. Pat viena tējkarote eļļas dienā mūsu organismu spēj apgādāt ar vajadzīgo daudzumu eļļā esošo taukskābju un citu vērtīgo vielu.
Nerafinētās eļļas iegūst ar auksto spiešanas metodi, ķīmiski nepārveidojot un saglabājot visas bioloģiski aktīvās vielas. Rapšu eļļā ir maz piesātināto jeb tā saukto slikto tauku – tikai 6%. Tā ir bagāta ar mononepiesātinātajām taukskābēm, kas pie termiskās apstrādes ir stabilas, tāpēc auksti spiestā rapšu eļļā drīkst cept. Polinepiesātinātās taukskābes omega-3 un omega-6 rapšu eļļā ir ideālā, veselībai vēlamā proporcijā.
Rapšu eļļu lieto cepšanai, salātos, dažādu mērču pagatavošanai, konditorejā. To raksturo zeltaina krāsa un neuzbāzīgi riekstaina smarža.
Vēl rapšu eļļu lieto medicīnas preparātu – ekstraktu, ziežu, arī kosmētisko eļļu un krēmu ražošanai. Tā ir dažādu kosmētisko pieniņu sastāvā, jo mazina ādas kairinājumu pēc saules peldēm.
Latvijā, Iecavā SIA “Iecavnieks & Co” ražo nemainīgi augstas kvalitātes auksti spiestu, nerafinētu rapšu eļļu.