Kā blakus produkts mūsu augstvērtīgās eļļas ražošanā rodas atspiedas jeb rauši (par raušiem sauc produktu, kurš eļļas ieguves procesa rezultātā satur 30-34% kopproteīna, 9-15% tauku). Raušus iegūst tikai tās eļļas ražotnes, kurās izmanto mehānisku jeb auksto eļļas spiešanas metodi.
SIA „Iecavnieks & Co” piedāvā lopkopības saimniecībām pašu ražotos rapšu raušus. Vienā kilogramā ir vairāk nekā 6 NEL MJ/kg sausnas un vairāk nekā 300 g/kg kopproteīna ar labu aminoskābju sabalansētību. Rapšu rauši bagātina barību ar polinepiesātinātajām taukskābēm – linolskābi un linolēnskābi. Augsts proteīna līmenis un laba aminoskābju sabalansētība padara rapšu pārstrādes produktus par pilnvērtīgu olbaltumvielu avotu.
Rapšu rauši, kas iekļauti barības devās, uzlabo barības kvalitāti.
Rapšu raušos mitruma saturs nedrīkst pārsniegt 10%, pretējā gadījumā notiek tauku oksidācija, rodas toksiski pelējumi un aktivizējas nevēlamais ferments mirozināze.
Lai izvērtētu, cik kurai dzīvnieku sugai rapšu rauši dodami, vēlams konsultēties ar dzīvnieku ēdināšanas speciālistu un sastādīt barības devas.
Vidējie rādītāji dabīgi mitrā produktā:
- Kopproteīns – 24-34%
- Koptauki – 10-15%
- Mitrums ne vairāk kā 10%
- Kokšķiedra – 8-15%
Piedāvājam rapšu raušus sekojošā tarā: 40 kg maisos, 1 t maisos (big), izberamus.